Malarya Tedavisi Nerede Nasıl Yapılır?

Sıtma (Malaria)  Ölümcüldür. Lütfen Dikkatli Olun

Malaryanın aşısı YOKTUR.  Bu yüzden size yapılan hiçbir aşı sizi korumaz. Tropikal kuşağa-Afrika ülkelerine  giderken Hudut sağlığı ve güvenliği merkezlerinde size yapılan aşılar “SARI HUMMA” aşısıdır ve malarya-sıtma ile alakası yoktur. Bu yüzden aşımı oldum bana birşey olmaz demeyin.

Malaryadan ölenlerin çoğu kendilerine yapılan aşının Malarya aşısı olduğunu sanmaları ve malarya olduklarını fark etmemeleri ve fark ettikten sonra nereye başvuracaklarını bilmemeleridir. Hudut ve seyahat sağlığı merkezlerinde aşınız yapılır hapınız verilir. Ama size genelde malarya konusunda yeterli bilgi verilmez. Malaryaya karşı dikkatli olmanız gerektiği, ateşlenirseniz malarya olabileceğiniz, ölebileceğinizi ve buna karşı ne tedbir almanız gerektiğini, hastalanırsanız nereye başvuracağınızı söylemezler.   Vefat edenlerin çoğu malarya belirtileri (yüksek ateş-eklem ağrısı vb.) başladıktan sonra  ne yapacağını bilmediklerinden ve malaryayı bilmeyen doktorların soğuk algınlığı tedavileri yüzünden ve geç müdahaleden ölmektedirler. Aşağıdaki bilgileri  dikkate alırsanız korkmanıza gerek yok. O yüzden yazıyı dikkatli okuyun.

1-Malaryanın aşısı yoktur. Hiç bir aşı sizi korumaz. zaten size yapılan aşılar sarı humma aşısıdır.

2-Afrika da iken yada dönüşten hemen sonra ateşlenir seniz muhtemelen malaryasınızdır. Hemen tedbir almalısınız. Vakit kaybetmeden doğru tedavi olursanız kurtulursunuz.

Malarya dan Korunmak İçin Ne yapmalıyım:

1-Afrikaya gidince mutlaka orada eczanelerde satılan malarya tabletlerinden mutlaka alın. Coartem,  Artequin,  Malacur vb. Malarya nın belirtileri soğuk alğınlığı ve gribe benzer, şiddetli ateş en önemli belirtisidir. Eğer Afrika da iken yada dönüşte ateşlenirseniz mutlaka ilk evrede derhal hapları kullanın. Üç gün içerisinde ateşiniz düşer ve normale dönersiniz. Bu arada başınıza ıslak havlu koyup ateşinizi düşürün ve parasatemollü ağrı kesicilerden kullanın.

2-Hapı kullandım yine de düzelmedim ne yapmalıyım. Eğer afrika da iseniz orada bulunan hastanelerin neredeyse tamamında damardan ilaç tedavisi yapılmaktadır. Gidin hastaneye ve malarya teşhis ve tedavisi yaptırın.

Türkiye de iken ilaçlar fayda etmedi yada ilacınız yoksa (Eczanelerde malarya ilacı satılmıyor boşuna aramayın) Derhal en yakın sağlık kuruluşuna gidin ve Afrika dan geldim malarya teşhis ve tedavisi olmak istiyorum deyin. Doktorların size soğuk algınlığı tedavisi yapmasına müsaade etmeyin. Doktorlar muhtemelen malarya konusunda ve prosedür hakkında bilgisi yoktur. Onlara sağlık Bakanlığı sıtma ihbar hattını aramalarını söyleyin ve aratın.  Bunun kanuni zorunluluk olduğunu söyleyin. Aramıyorlar sa aşağıda bulunan Sağlık Bakanlığı sıtma hattı yetkililerini kendiniz arayın ve bilgi verin.

0 212 409 23 41

Yetkililer doktorları tedaviye yönlendirecek ve ilaç getireceklerdir.

Bulaşma

Hastalık insanlara parazitle enfekte olan dişi anofel sivrisineğinin ısırığıyla bulaşmaktadır. Anofel sivrisinekler daha çok güneşin batışından doğuşuna kadar olan zaman diliminde ısırırlar. Bazen bulaşma kan transfüzyonu, organ nakli, iğne (şırınga) paylaşımı veya anneden fetüse şeklinde gerçekleşmektedir

Belirtiler

Sıtma; kuluçka süresi ortalama 7 gün olan akut ateşli bir hastalıktır. Semptomlar sıtma-endemik bölgeye gidildikten en erken 7 gün sonra (genellikle 7-30 gün içinde) görülmekle beraber, sıtma-endemik bölgeden ayrıldıktan birkaç ay (nadiren bir yıla kadar ) sonrasında da görülebilir. Bu yüzden, muhtemel bir sinek ısırığını takip eden ilk bir hafta içindeki ateşli hastalık büyük olasılıkla sıtma değildir.

Sıtma hastalığı semptomları;

  • ateş,
  • titreme,
  • terleme
  • baş ağrısı,
  • bulantı,
  • kusma
  • kas ağrısı
  • halsizlik gibi belirtiler de dahil grip benzeri belirtilerle karakterizedir.

Bu belirtiler aralıklarla oluşabilir. Tedavi edilmediğinde nöbet, bilinç bulanıklığı, böbrek yetmezliği, akut solunum sıkıntısı sendromu, koma ve ölüm görülebilir.

Sıtma, özellikle de P. falciparum sıtması, klinik durumda hızlı ve beklenmedik şekilde kötüleşme görülebilen ve acil müdahale gerektiren tıbbi bir durumdur. P.falciparum sıtmasına yakalanan hastaların yaklaşık %1’inin bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir.

Hamile kadınlar ve küçük çocuklar falciparum sıtmasına karşı daha hassastırlar. Hamilelerde sıtma; ciddi hastalık, anne ölümü, düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek ve yeni doğan ölümü riskini arttırmaktadır.

Tanı ve Tedavi

Sıtmanın kesin tanısı mikrobiyolojik inceleme ile konur. Sıtmanın mikrobiyolojik tanısında tüm dünyada en yaygın kullanılan yöntem, hastanın parmak ucundan alınan kanın lama yayılıp boyanmasıyla hazırlanan preparatların ışık mikroskobu altında incelenmesidir. Kalın damla ve ince yayma olarak tanımlanan bu incelemede plasmodiumlar görülerek tanı konulur. Kalın damla ile parazit varlığı araştırılırken, ince yayma ile enfeksiyona neden olan tür belirlenir. Eğer ilk kan örneğinde parazit saptanmadıysa ve klinik şüphe veya semptomlar devam ediyorsa, 6-12 saat aralıklarla 2-3 kez yeni kan örneği alınarak inceleme tekrar edilmelidir. Ayrıca sıtma parazitlerinden elde edilen antijenleri tespit etmek için değişik kan testleri bulunmaktadır ve 2-15 dakika gibi kısa sürede sonucu gösterir.

Erken tanı ve uygun tedavi hayat kurtarabilir. Özellikle falciparum sıtması eğer tedavi 24 saatten fazla gecikirse ölüme yol açabilir.

Sıtma teşhisi konulmuş hastaların tedavisinde hastalığın durumuna göre çeşitli sıtma ilaçları uygulanmaktadır.

malaria ilacı aşısı

MALARIA TEDAVİSİ

Buradaki bilgiler herhangi ticari ve başka bir menfaat kaygısı  gözetilmeden sırf insanlara faydalı olabilmek ve hızlı şekilde tedavi olmaları ve ihtiyaç halinde hızlıca Sağlık Bakanlığı Sıtma yetkililerine ulaşabilmeleri amacıyla verilmiştir. Tavsiyelere uymak yada uymamak hasta ve yakınlarının kendi tercihidir ve sorumluluk kendilerine aittir. Tekraren vurguluyoruz:

“MALARYA ÖLÜMCÜL BİR HASTALIKTIR. HİÇ BİR AŞI SİZİ MALARYA YA KARŞI KORUMAZ”

AFRİKADA İKEN YADA DÖNÜŞTE ATEŞLENİRSENİZ MALARYA PARAZİTLERİ BULAŞMA İHTİMALİNİZ VAR. ACİLEN YUKARIDA TELEFONLARI OLAN SAĞLIK BAKANLIĞI YETKİLİLERİNE ULAŞIN. ERKEN EVREDE TEDAVİ OLURSANIZ KORKMANIZA GEREK YOK. TEDAVİ OLURSUNUZ. ANCAK İLERLEYEN AŞAMALARDA ÖLÜM RİSKİ YÜKSEK.

MALARİA’DAN VEFAT VAKALARI:

ÖMER HALAÇ

İstanbul Altın Rafinerisi sahibi ömer halaç afrika dönüşünde rahatsızlandı. soğuk algınlığı tedavisi yapıldı ve vefat etti. Aşağıda Hürriyet gazetesindeki haber linki var. Haberde “Afrika’da sıtma çok can alıyor ormana giderken aşı olmalı” diyor.  Yok böyle birşey . MALARYANIN AŞISI YOK.  HENÜZ İCAD OLMADI HENÜZ…

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/halac-sitmaya-kurban-gitti-orta-afrika-yi-da-yasa-bogdu-8934513

KABİN AMİRİ SELDA DURMAZ

Nijerya’nın Lagos kentine görev uçuşu için giden THY kabin amiri Selda Durmaz, İstanbul’a dönüşte birkaç gün sonra yüksek ateş şikayetiyle bir hastaneye gitti. Grip teşhisi konan Selda Durmaz, yüksek ateşi düşmeyince bunun üzerine THY sağlık birimine başvurdu. Sıtma teşhisi konulan Durmaz, Bahçelievler’de özel bir hastanede tedavi altına alındı ve bir süredir yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyordu. Sürekli kanı değişmesi gereken Durmaz’ın ailesi ve arkadaşları sosyal medya başta olmak üzere her yerde A Rh(+) kan bulmak için seferber oldu. Sıtma virüsünün tüm vücuda yayıldığı anlaşılan Selda Durmaz saat 01.30 sıralarında hayatını kaybetti..

https://www.takvim.com.tr/guncel/2015/06/20/thy-hostesi-sinek-isirmasi-sonucu-oldu

FAYDALI  BİLGİLER:

Homoroid- Basur:

Bu hastalıktan muzdarip iseniz ve ameliyat olamanız isteniyorsa mutlaka keçiboynuzu pekmezi tedavisini uygulayın. Aktardan yada marketten keçi boynuzu pekmezini alın sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı yiyin.15-30 gün içerisinde Allahın izni ile şifa bulursunuz. Etrafımda çok sayıda deneyen var şifa buldular. Hatta bir arkadaşım ameliyat olmuştu daha sonra tekrar rahatsızlandı. Tekrar ameliyat dediler. Keçiboynuzu kürünü uyguladı 15 günde iyileşti.

Diyabet-Şeker Hastalığı:

Şeker hastalığı tedavi edilemez dense de hayat tarzınızı ve beslenmenizi değiştirmekle yaşam kaliteniz artar ve şeker hastalığının tahribatını en aza indirebilirsiniz.

Sofralarınızdan salata, yeşillik, zeytin yağını eksik etmeyin. Eksersiz yapın.

Özellikle lahana insülin direncini kırmakta çok faydalı. Lahana yemeğini yiyin. Salatasını yiyin.

Yada yarım saat haşladığınız lahananın suyunu akşam yatmadan bir-iki saat önce içerseniz açlık şekeriniz düşer.

Yemeklerden sonra da içebilirsiniz. Bir çay bardağı gibi.

ANAHTAR KELİMELER:

sıtma tedavisi ilaçları

lemal tablet

sıtma pdf

sıtma nedir

sıtma testi yapan hastaneler

sıtma evreleri

sıtma testi yapan hastaneler istanbul

sıtma aşısı

sıtma tedavisi yapan hastaneler

malarya

malaria